Hoeveel kost kinderopvang jou als pleegouder?
8 februari 2023 om 09:30 5 reacties
Voor kosten die je als pleegouder maakt voor kinderopvang of buitenschoolse opvang voor een pleegkind zijn verschillende vergoedingen mogelijk. Maar meestal worden niet alle kosten vergoed en de hoogte van de vergoeding verschilt per situatie. Samen met de LOPOR onderzoeken we de vergoedingen voor kinderopvang voor een pleegkind en de kosten die pleegouders hiervoor maken. Met de uitkomsten willen we zorgen voor een realistische vergoeding voor kinderopvangkosten.
Kosten die je maakt voor kinderopvang, kunnen vergoed worden door de pleegzorgorganisatie, de gemeente of kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. De hoogte van deze vergoedingen kan afhangen van de gemeente waar je woont, je pleegzorgorganisatie of je inkomen; de hoogte van je inkomen bepaalt hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de verschillende vergoedingen voor kinderopvang of buitenschoolse opvang en de kosten die je als pleegouder uit eigen zak betaalt voor opvang.
De uitkomsten van dit onderzoek nemen we mee in gesprekken over kosten die je als pleegouder maakt voor pleegzorg en de vergoedingen die je daarvoor ontvangt. We willen ervoor zorgen dat het eenvoudiger wordt om voor kinderopvang een realistische vergoeding te krijgen, want pleegzorg zou pleegouders geen geld moeten kosten.
Het invullen van het onderzoek duurt ongeveer twee minuten. Meedoen kan ook als je geen gebruik maakt van kinderopvang of buitenschoolse opvang.
Heb je een vraag over het onderzoek? Neem dan contact op met Jorien via jkruijswijkjansen@denvp.nl. Heb je een vraag over de vergoeding van kosten die je maakt als pleegouder voor kinderopvang of voor andere zaken? Neem contact op met onze helpdesk, we helpen je graag verder!
Reacties
-
Hoi,
Ik heb meegedaan met het onderzoek van de opvang. Ik denk dat de getallen niet gaan kloppen. Omdat bij mij bijvoorbeeld het bedrag wat ik verdien wordt aangepast ik krijg aan het einde van het jaar liever iets terug. Reëler was geweest om te vragen naar de eind afrekening.
Succes met jullie onderzoek!
Hopelijk kost het uiteindelijk minder… -
Wat ik nu belangrijker vind is dat er geen plek te vinden is. Ik ben crisis pleegouder en heb soms per direct een plekje nodig. Dat gaat niet, is er niet. Ik kan alleen een kind opvangen wanneer dit voor hem of haar geregeld is. Met het tekort aan pleeggezinnen zou hier zeker ook aandacht voor moeten zijn.
-
Het feit dat wij als vrijwilligers voor een pleegkind zorgen en tegelijkertijd met absurd hoge Nederlandse kinderopvangkosten worden opgezadeld, is schandalig. Wij doen gratis een belangrijke dienst voor de samenleving, de kinderopvang is daarbij een basisfaciliteit die aan ons gratis aangeboden zou moeten worden. Door ons bespaart de overheid al enorme kosten aan de jeugdzorg, ik wil graag iets daarvoor terug zien - per direct, in de vorm van gratis kinderopvang, vso en bso.
-
Ik heb de anquete ingevuld, maar denk ik dat jullie een vertekend beeld krijgen. Veel kinderen gaan niet vaak genoeg of passen de grootouders op vanwege de hoge kosten. Dus de vermeldde totale kosten zullen lager zijn. Je zou ook de vraag moeten stellen, hoeveel uren/ dagen je idealiter je kindje naar de opvang zou sturen om je werk en prive goed te kunnen combineren. De reguliere opvang kost ca 10 eur per uur. De werkende ouders krijgen slechts 33% van de belasting terug.
-
Ik heb het niet ingevuld, ik loop er enorm tegenaan dat je als alleenstaande, niet werkende (maar crisis-) pleegouder niet in aanmerking komt voor vergoeding.
Voor 2 kinderen die langdurig blijven is kinderopvang zeer gewenst, ze kosten per kind voor 3.5 dagdeel per week ruim 900 euro, onbetaalbaar.
Met een smi heb ik nu tijdelijk een groot deel vergoed gekregen, maar dat stopt bijna en dan? Opvang blijft noodzaak maar niemand weet hoe. En dit is al jaren een groot probleem.