Jazz: ‘Probeer op jezelf te vertrouwen en wees lief voor jezelf’
8 september 2023 om 08:30 0 reacties
Lily opperde tijdens de redactievergadering: ‘Ik zou graag een artikel schrijven over de stem van pleegkinderen!’ Dat was niet aan dovemansoren gericht. Er ontstond een drieluik waarin Jazz Giltay (15 jaar), Lyona Rose (32 jaar) en Marianne van Sommeren (50 jaar) hun ervaringen als pleegkind delen.
Jazz Giltay (15 jaar). Zijn favoriete vak op school is gamedesign. Hij ontwerpt dan zijn eigen spelletjes op de computer. Jazz heeft in meerdere pleeggezinnen gewoond. Toelichting foto: Jazz met escaperoomboek, wat alles te maken heeft met zijn favoriete vak gamedesign.
Jazz is een pleegkind met autisme. Toen hij twee maanden oud was, ging hij naar een crisispleeggezin. Voor Jazz en zijn zus was het niet veilig thuis. Toen hij 1 jaar was, kreeg hij twee moeders die meerdere pleegkinderen hadden. Zijn zus ging daar eerst ook wonen, maar zij verhuisde na een jaar naar een andere plek. Op zijn zevende ging hij naar zijn huidige pleeggezin, nadat zijn pleegmoeders uit elkaar gingen. In het nieuwe pleeggezin is hij enig kind. Hij heeft het ontzettend naar zijn zin. Zijn pleegvader is een grapjas en de lach van zijn pleegmoeder vindt hij heel leuk. ‘Ze houden van elkaar,’ zegt Jazz. De pleegouders laten zich begeleiden in plaats van dat alle hulpverleners Jazz gaan begeleiden, anders was het te veel verschillende begeleiding, en dus te veel personen om Jazz heen. Jazz heeft vier moeders waar hij allemaal nog contact mee heeft. Hij heeft een grote familie. Zijn biologische moeder heeft een nieuwe vriend en met die partner kinderen, zijn halfbroertje en -zusje. Dat vindt hij superleuk. Zijn biologische vader heeft hij lang niet meer gezien, maar daar komt binnenkort verandering in. Samen met zijn zus gaat hij hem ontmoeten.
Het onderwerp jeugdhulp kwam op zijn school tijdens de les ter sprake. Toen heeft Jazz verteld dat hij een pleegkind is en bleek er nog een ander pleegkind in zijn klas te zitten. De kinderen in zijn klas reageerden positief. Dat was voor hem een opluchting omdat hij er mocht zijn. Hij had dit niet eerder verteld, bang voor negatieve reacties.
Jazz heeft een tip voor pleegkinderen: ‘Probeer op jezelf te vertrouwen en wees lief voor jezelf. Als je je rot voelt, praat dan met je pleegouders, pleegzus of -broer.’ Zelf wordt Jazz rustig als hij hun hond Dante aait.
Marianne van Sommeren (50 jaar) is projectsecretaris. Zij kent haar man 25 jaar en ze hebben twee zoons van 17 en 21. Marianne was 8 toen ze in een pleeggezin terechtkwam.
Marianne is op haar vierde met haar twee broers en een zus uit huis geplaatst. Haar oma zag dat ze verwaarloosd werden en trok aan de bel. Zij kwam met haar broers en zus in een kindertehuis terecht. Toen ze zeven was kwam ze samen met haar zus bij haar huidige pleegouders en haar broers gingen naar een ander pleeggezin. Zij en haar zus waren toen nog alleen in het gezin. Later kwamen er nog twee pleegkinderen bij en toen zij en haar zus niet meer thuis woonden in het pleeggezin kregen haar pleegouders twee eigen kinderen. Haar pleegouders zorgden dat zij hun biologische moeder een keer in de zoveel tijd zagen. Maar haar moeder annuleerde de afspraak altijd, omdat ze dat mentaal niet aankon. Dat was voor Marianne en haar zus heel verdrietig. Inmiddels zijn haar biologische ouders overleden. ‘Ik kan me de begeleiding niet goed herinneren, die was er toen ook niet zo. Haar ouders stonden daar alleen in. Dat is nu wel anders,’ zegt ze. Haar pleegouders beschouwt ze als haar ouders. Ze heeft goed contact met hen. Zij en haar zus hebben nog steeds een plek in het gezin. Ook heeft ze contact met haar broers. Naast haar gezin, is haar hond haar grote liefde. Als zij zich rot voelt, dan aait ze de hond en ontvangt ze zoveel liefde. Als Marianne terugkijkt naar pleegzorg vroeger ten opzichte van nu, dan vindt zij het heel waardevol dat pleegzorg bestaat: ‘Het is heel belangrijk dat er veiligheid is voor een kind en dat je van een kind houdt. Iedereen probeert dat op zijn manier goed te doen. Maar je kunt nooit de liefde die een kind gemist heeft opvullen, hoeveel je er ook in stopt, Het is belangrijk dat de pleegzorg er voor de match en de begeleiding is.’
Huisdieren vormen een belangrijke basis voor kinderen en volwassen. Een huisdier maakt je gelukkig en het is gewoon heel fijn om een huisdier te hebben. Daarnaast hebben ze ook positieve effecten op de mentale en lichamelijke gezondheid.
Lyona Rose (32 jaar) is schrijver en sociaal pedagogisch hulpverlener. Vanaf haar derde groeide ze op in een pleeggezin.
Lyona werd samen met haar zusje uit voorzorg uithuisgeplaatst door de kinderbescherming. De zusjes werden samen in een crisisopvang geplaatst en daarna in een crisis-pleeggezin. Vervolgens werden de zusjes van elkaar gescheiden en kwamen ze beiden in een ander pleeggezin terecht.
De pleegouders van Lyona hadden nog geen andere kinderen waardoor Lyona vier jaar het enige kind was in het pleeggezin. Daarna kwam haar pleegbroertje ook in het pleeggezin wonen en een paar jaar later besloten de pleegouders om nog een pleegkind in huis te nemen, een pleegzusje.
Kort nadat het jongste pleegzusje was geplaatst, werd haar pleegmoeder onverwacht zwanger en twee weken na de geboorte van hun biologische zoon kwam de pleegvader te overlijden. Lyona was destijds tien jaar en kreeg weer te maken met verlies van een ouder, maar nu voorgoed.
Lyona heeft de pleegzorgwerkers als liefdevol ervaren voordat haar pleegvader kwam te overlijden. Daarna werd het grimmiger in het pleeggezin. Het gedrag van haar pleegmoeder sloeg om en ze hield jeugdzorg wat meer weg van het gezin.
Achteraf heeft Lyona geleerd dat het belangrijk is om als pleegkind altijd open en eerlijk te blijven naar de pleegzorgwerkers, ook als er dingen gebeuren in het pleeggezin die niet kunnen, zodat zij je kunnen helpen.
Lyona herkent zichzelf in wat Jazz zegt, "Wees lief voor jezelf en vertrouw op jezelf." Dat is iets wat zij heeft moeten leren als pleegkind: "Het vertrouwen dat ik als kind had in mijn biologische ouders was onbewust geschaad waardoor ik mezelf een tijd niet meer durfde te vertrouwen. Het was een lange weg en een grote uitdaging, maar het is uiteindelijk gelukt."
Wat ze herkent bij Marianne is de verandering in pleegzorg ten opzichte van nu. De begeleiding was vroeger inderdaad anders. Ze is blij en dankbaar dat pleegzorg altijd in ontwikkeling is en ook meegroeit met de tijd, en nieuwe inzichten ontwikkelt.
Door Lily Monori van Dijken
BIJ ONS - thuis in een gezin
Dit verhaal verscheen eerder in BIJ ONS. Dit magazine verschijnt drie keer per jaar en staat boordevol met verhalen, achtergronden, interviews en columns over pleegzorg. Je leest het magazine hier:
Wil je de nieuwe BIJ ONS in je mail ontvangen zodra er een nieuw magazine verschijnt? Neem gratis een abonnement door je hier in te schrijven: