InZoomen: leren en ervaringen uitwisselen in vier online bijeenkomsten!

InZoomen: leren en ervaringen uitwisselen in vier online bijeenkomsten!

15 december 2023 om 14:00 door Tijs 0 reacties

InZoomen.png

In het nieuwe jaar gaan we weer InZoomen! Duik samen met andere pleegouders dieper in een bepaald onderwerp, deel jouw ervaringen en leer van elkaar en experts. We organiseren vier online bijeenkomsten met allemaal een eigen thema: de invloed van een ‘niet fijne baarmoedertijd’ op pleegkinderen, crisispleegouderschap, rouw en verlies bij een pleegzorgplaatsing en netwerkpleegouder zijn. Wil jij hier meer over weten, meepraten of jouw ervaringen delen? Meld je dan aan!

24 januari: crisispleegouder zijn

Vanavond hebben we het over pleegouder zijn in crisispleegzorg. Hoe bewaak je je grens? En wat doe je als een plaatsing langer duurt dan in eerste instantie bekend was? En hoe werk je goed samen met andere betrokkenen in crisispleegzorg.

In de bijeenkomst vertelt Carolien Idema over haar ervaringen met crisispleegzorg en deelt ze tips. Carolien werkt bijna 28 jaar voor jeugdhulporganisatie De Rading, waarvan ongeveer twintig jaar in de pleegzorg. Ze werkt bij bemiddeling voor voltijdpleegzorg: ze matcht kinderen en pleeggezinnen, ook in crisissituaties. Daarnaast heeft ze in het verleden ook begeleiding in crisispleeggezinnen gedaan. Bij de InZoom is ook een crisispleegouder te gast. 

Natuurlijk kun je ook je eigen ervaringen delen en leren van de ervaringen van andere pleegouders. Ook pleegouders die geen crisispleegzorg bieden kunnen meedoen.

➡️ Aanmelden

30 januari: invloed van stress en trauma tijdens de zwangerschap

Deze InZoom gaat over de invloed die stress en trauma tijdens de zwangerschap heeft op hechting en de ontwikkeling van een pleegkind. Deze InZoom gaat over de invloed die stress en trauma tijdens de zwangerschap heeft op hechting en de ontwikkeling van een pleegkind. Te gast is Judith Oving, zij is GZ-psycholoog kind&jeugd en IMH-specialist (Infant Mental Health) bij het Autisme Team Noord-Nederland van Lentis en heeft een eigen praktijk. Ze behandelt veelal jonge kinderen en hun ouders. Als traumatherapeut is zij gespecialiseerd in het behandelen van preverbaal trauma.

Je weet als pleegouder niet aan welke stress de moeder van je pleegkind is blootgesteld tijdens haar zwangerschap. Wat zijn de gevolgen van deze ontwikkelingsverstoring in de zwangerschap en wat kun je hiervan merken als pleegouder? Welke signalen kun je zien? Waar kun je alert op zijn? En hoe ga je ermee om? 

➡️ Aanmelden

1 februari: rouw en verlies

In de derde InZoom is Nynke Rikkers te gast. Zij is pleegzorgbegeleider bij Trias en rouw en verliescoach. Met haar gaan we in gesprek over rouw en verlies bij pleegzorgplaatsingen. De rouw bij kinderen over hun uithuisplaatsing, maar ook de rouw van pleegouders bij een afgebroken plaatsing of doorplaatsing – of die nu bekend was of niet.

Er is ruimte voor het delen van eigen ervaringen en Nynke geeft tips en adviezen over hoe je om kunt gaan met rouw en verlies in pleegzorg.

➡️ Aanmelden

5 februari: netwerkpleegzorg bij iemand anders dan familie

De laatste InZoom gaat over pleegouder zijn in een netwerkplaatsing bij iemand anders dan bij familie: bij buren, een juf of meester, vrienden, de sportcoach of iemand anders in het netwerk van een kind. Wat komt er kijken bij een netwerkpaatsing, wat heb je nodig, wat zijn dilemma’s en hoe ga je om met ouders, familie en anderen?

Te gast bij de bijeenkomst is Liesbeth Snijder van pleegzorgorganisatie Enver. Liesbeth ondersteunt een team pleegzorgbegeleiders in Rotterdam-Zuid. Zij werken veel samen met netwerkgezinnen: vooral opa’s en oma’s, broers en zussen en ooms en tantes, maar uiteraard ook met netwerkgezinnen die op een andere manier bij het kind betrokken zijn.


Wil jij meer weten, meepraten of jouw ervaringen delen? Meld je dan aan! 

➡️ Aanmelden

Praktische informatie

Alle InZoom-bijeenkomsten zijn online via Zoom. Per keer kunnen tien pleegouders meedoen. Is de bijeenkomst vol? Meld je dan alsnog aan: bij voldoende aanmeldingen organiseren we de bijeenkomst nog een keer. Jolanda begeleidt alle gesprekken. Heb je een vraag of wil je meer weten over de bijeenkomsten? Stuur dan een mailtje naar Jorien via jkruijswijkjansen@denvp.nl

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten