Na een mooie start concreet aan de slag met 'het Goede Gesprek' in Zoetermeer en Rijswijk

Na een mooie start concreet aan de slag met 'het Goede Gesprek' in Zoetermeer en Rijswijk

27 mei 2024 om 11:50 door Marjon 0 reacties

goede gesprek header (1200 × 480 px).png

Voor goede pleegzorg is een samenhangende visie op jeugdzorg nodig, waarin pleegzorg expliciet een plek heeft. Daarvoor is samenwerking en inbreng van alle partijen die bij pleegzorg betrokken zijn nodig: pleeggezinnen, ouders, hulpverleners, pleegzorgaanbieders en gemeenten. Wij stimuleren dit met ons project ‘het Goede Gesprek’.

In de jeugdzorgregio Haaglanden zijn de gemeenten Zoetermeer en Rijswijk bezig met ‘het Goede Gesprek’. In drie bijeenkomsten bespreken de deelnemers wat goed gaat en wat er beter kan. Uiteindelijk stellen ze concrete verbeteracties op waar de gemeenten en pleegzorgaanbieders mee aan de slag kunnen. 

Bijeenkomst 2: van top-20 naar top-5 

Na een mooie startbijeenkomst hadden we in mei de tweede bijeenkomst. We keken met elkaar naar de uitkomsten uit online vragenlijsten die de afgelopen periode in deze gemeenten zijn uitgezet. De vragenlijsten zijn ingevuld door een brede groep mensen die ervaring heeft met pleegzorg.  

Op basis van deze vragenlijsten kwamen twintig punten naar voren die aandacht verdienen binnen Zoetermeer en Rijswijk. Tijdens de bijeenkomst hebben de deelnemers hieruit een top-5 van thema’s gekozen waarmee zij aan de slag willen. Deze vijf thema’s zijn:  

  • Rechten en plichten van pleegkinderen en pleegouders 

  • Samenplaatsen van broertjes en zusjes 

  • Mogelijkheden om pleegouders te ontlasten 

  • Stem van pleegkind, pleegouder en ouder 

  • Mogelijkheden om extra zorg voor het pleegkind te regelen

Bij elk thema hebben zij nagedacht hoe de situatie eerst was, hoe het nu is en hoe ze wensen dat het er in de toekomst uitziet. Zo kwam al snel naar boven   dat er nu een overgang plaatsvindt naar meer transparantie en betrokkenheid van pleegouders en pleegkinderen.  e wens voor de toekomst is dat alle betrokkenen meegenomen worden in beslissingen en dat pleegkinderen en pleegouders als deskundigen worden gezien.  

In juni vindt de derde en laatste bijeenkomst plaats van het goede gesprek in Zoetermeer en Rijswijk. In deze bijeenkomst werken we toe naar een concept actieplan voor de bovengenoemde vijf thema’s. 

Dialoogtafels  

In deze gemeenten voeren we dus een uitgebreid traject uit van drie bijeenkomsten en uitgebreid vragenlijstonderzoek. Er bestaat ook de mogelijkheid om eenmalig een dialoogtafel te organiseren. Judith Hooydonk, projectleider van Het Goede Gesprek: “De dialoogtafel ‘Het goede gesprek’ is een éénmalige bijeenkomst van een dagdeel. Hierbij komen de verschillende perspectieven samen om met elkaar een eerste stap te zetten om uit te wisselen wat er in de regio goed gaat en wat er beter kan rondom pleegzorg. En wat concrete ideeën zijn om hierin voor verbetering te zorgen. Na de dialoogtafel volgt nog geen volledig actieplan, maar het kan wel bijdragen aan het creëren van begrip voor andermans perspectief en het ontstaan van meer samenwerking in de regio.” 

Doe mee 

Heb je interesse in het organiseren van een dialoogtafel in jouw regio? We helpen graag mee met het faciliteren van een dialoogtafel en kunnen vervolgens meedenken hoe de uitkomsten daaruit gebruikt kunnen worden voor een eerste vervolgstap. Neem contact op met Judith Hooydonk via jhooydonk@denvp.nl.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten