Onderzoek naar de stem van kinderen in pleegzorg: waar staan we nu?

Onderzoek naar de stem van kinderen in pleegzorg: waar staan we nu?

18 juni 2024 om 09:32 door Michelle Snoeks 0 reacties

nieuw stem banner.png

De Kennisagenda Pleegzorg benoemt vijf thema’s in de pleegzorg waar meer kennis over nodig is. Vorig jaar dachten (pleeg)ouders, jongeren, professionals en onderzoekers mee over belangrijke onderwerpen tijdens de  Ideeënfabriek bijeenkomst. Daar kwam de Stem van het Kind als belangrijkste onderwerp om meer onderzoek naar te doen naar voren. De eerste stappen naar een wetenschappelijk onderzoek hierover zijn gezet.

Onder leiding van Clementine Degener (onderzoeker Hogeschool Rotterdam) en het projectteam, bestaande uit (pleeg)ouders, -jongeren, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en het Nederlands Jeugdinstituut, is een begin gemaakt met het neerzetten van de onderzoeksrichting. Het projectteam dacht onder meer na over wat de ‘Stem van het kind’ inhoudt: het gaat erom dat kinderen en jongeren hun eigen stem kunnen laten horen, en dat pleegouders dit bijvoorbeeld kunnen stimuleren. Andere belangrijke elementen zijn het bevorderen van autonomie, creëren van veiligheid en het serieus nemen van jongeren.

Daarnaast worden onderzoekers van hogescholen, universiteiten en pleegzorgorganisaties betrokken bij het onderzoek. Zo wordt het breed gedragen, en betrekt het alle belangrijke partijen.

 Het plan is om eind dit jaar het onderzoeksvoorstel in te dienen en subsidie aan te vragen. Houd onze website in de gaten voor regelmatige updates over het onderzoek.

Wil je meer weten? Neem contact op met Linda Douma op ldouma@denvp.nl.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten