De NVP helpt... Sara

De NVP helpt... Sara

9 juli 2024 om 11:02 door Marjon 0 reacties

helpdesk banner groot.png

Vragen over pleegzorg, uitleg over rechten en plichten van pleegouders of meer informatie over de actualiteiten? Onze helpdesk helpt dagelijks op vele gebieden. Ingrid, Thirza en Sita bieden een luisterend oor en denken mee. In deze rubriek delen we een vraag of casus waar zij mee bezig zijn geweest de afgelopen weken. Dit keer Sara, die graag op vakantie wil met haar pleegouders.

Sara* woont in een pleeggezin en wil graag met haar pleegouders op vakantie. Maar haar biologische moeder wil niet dat haar dochter op vakantie gaat met het pleeggezin en weigert om toestemming te geven. We spraken met haar pleegmoeder. Sara woont bij haar pleegouders op basis van een ondertoezichtstelling met een machtiging uithuisplaatsing. Door de plaatsing in het pleeggezin zijn de pleegouders verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ook beslissingen over vakantie vallen onder die dagelijkse gang van zaken.   

We hebben uitgelegd dat toestemming van de biologische moeder niet nodig is. Wanneer er geen omgang gepland staat tijdens de vakantie, is er ook geen toestemming van de gezinsvoogd noodzakelijk. Tenzij de gezinsvoogd aan de pleegouders heeft laten weten dat er altijd toestemming gevraagd moet worden voor vakanties. 

We wezen de pleegmoeder van Sara wel op een toestemmingsformulier van de gecertificeerde instelling en een uittreksel uit het gezagsregister waaruit blijkt dat er sprake is van een machtiging uithuisplaatsing. Dit kunnen de pleegouders zelf aanvragen bij de rechtbank. Op deze manier ontstaan er geen problemen aan de grens.  

Heb je ook een vraag? Neem contact met ons op. 

*Naam is gefingeerd en bekend bij de redactie.

Gerelateerde berichten

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten