Het Goede Gesprek in Zoetermeer en Rijswijk

Het Goede Gesprek in Zoetermeer en Rijswijk

16 juli 2024 om 13:35 door Michelle Snoeks 1 reactie

20240620_203320 (002).jpg

Voor goede pleegzorg is een samenhangende visie op jeugdzorg nodig, waarin pleegzorg expliciet een plek heeft. Daarvoor is samenwerking en inbreng van alle partijen die bij pleegzorg betrokken zijn nodig: pleeggezinnen, ouders, hulpverleners, pleegzorgaanbieders en gemeenten. Wij stimuleren dit met ons project ‘het Goede Gesprek’.

In de jeugdzorgregio Haaglanden zijn de gemeenten Zoetermeer en Rijswijk bezig met ‘het Goede Gesprek’. In drie bijeenkomsten bespraken de deelnemers wat goed gaat en wat er beter kan. Uiteindelijk zijn er concrete verbeteracties genoemd waar de gemeenten en pleegzorgaanbieders mee aan de slag kunnen.

Bijeenkomst 3: toewerken naar een concreet actieplan

In de laatste bijeenkomst gingen de deelnemers verder met de thema’s die volgens hen beter  kunnen in de gemeenten Zoetermeer en Rijswijk. Dit zijn ze:

  1. Stem van pleegkind, pleegouder en ouder
  2. Samen plaatsen van broers en zussen
  3. Mogelijkheden om pleegouders te ontlasten
  4. Mogelijkheden om extra zorg voor je pleegkind te regelen
  5. Rechten en plichten van pleegkind en pleegouder

Pleegjongeren, eigen kinderen, pleegouders en professionals dachten met elkaar na over wat ze bij elk thema anders willen zien. Ook noemden ze concrete acties: hoe krijgen we dit voor elkaar? Bij 'de stem van pleegkinderen en pleegouders' noemden ze bijvoorbeeld dat pleegkinderen en pleegouders ingezet moeten worden als deskundigen. Neem ze mee in het proces, bijvoorbeeld in netwerkoverleggen. Daarbij worden alle betrokkenen rondom het kind meegenomen. Zij komen vervolgens samen, aan het begin en tijdens de plaatsing. Vooraf aan een netwerkoverleg vindt een vertrouwelijk één-op-één gesprek plaats tussen het pleegkind en de jeugdbeschermer of pleegzorgbegeleider.

Een ander voorbeeld van een actiepunt is het inzetten van casusregie als er veiligheidsvragen zijn, en/of als er sprake is van meerdere belangen. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat pleegouders het minder zwaar hebben.

Er ligt nu een concept actieplan dat door (pleeg)jongeren, pleegouders en professionals is opgesteld. In een volgende stap kijken we met een kleiner groepje vertegenwoordigers nog eens goed naar welke actiepunten het meest haalbaar zijn en wie we daarvoor nodig hebben.

Zo zetten we met elkaar mooie stappen om pleegzorg te verbeteren!

Flap 4 ontlasten pleegouders

Dialoogtafels

In de gemeenten Zoetermeer en Rijswijk voerden we een uitgebreid traject uit van drie bijeenkomsten en uitgebreid vragenlijstonderzoek. Er bestaat ook de mogelijkheid om een dialoogtafel te organiseren. De dialoogtafel is een éénmalige bijeenkomst van een dagdeel. Verschillende perspectieven komen aan bod: wat gaat er goed in de regio, en wat kan er beter? Samen zetten ze de eerste stappen. Er komen concrete ideeën op tafel. Na de dialoogtafel volgt nog geen volledig actieplan, maar het kan wel bijdragen aan het creëren van begrip voor andermans perspectief. Ook ontstaat er meer samenwerking in de regio.

Heb je interesse in het organiseren van een dialoogtafel in jouw regio? Wij helpen graag mee! We kunnen vervolgens meedenken hoe de uitkomsten daaruit gebruikt kunnen worden voor een eerste vervolgstap. Neem contact op met Judith Hooydonk via jhooydonk@denvp.nl.

IMG_20240620_164811IMG_20240620_171817

Reacties

  1. Thad Thad Schreef op 25 augustus 2024 om 17:23:46

    Благодарствую ! Заскакиваете да и на родной интернет-сервис :D
    Ограждение балконов цены

Plaats een reactie

Sluiten