Het Goede Gesprek van start in Zuid-Limburg

Het Goede Gesprek van start in Zuid-Limburg

2 september 2024 om 14:25 door Michelle Snoeks 0 reacties

Foto 2.jpeg

In de jeugdhulpregio Zuid-Limburg zijn zestien gemeenten gestart met Het goede gesprek. Pleeggezinnen, ouders, professionals en beleidsmakers gaan in deze regio met elkaar in gesprek over hoe pleegzorg georganiseerd is. In drie bijeenkomsten bespreken ze wat goed gaat en wat er beter kan. Uiteindelijk worden er concrete verbeteracties opgesteld waar de gemeenten en pleegzorgaanbieders mee aan de slag kunnen.

Op 27 augustus kwamen deelnemers aan Het goede gesprek bij elkaar voor een eerste kennismaking en start van het project. Het was een mooie bijeenkomst met een goede sfeer! Tijdens kennismakingsoefeningen, zoals speeddaterondes, werd direct duidelijk hoe belangrijk en waardevol het is om diverse perspectieven bij elkaar te brengen. Een oefening met ‘lego-eendjes’ liet zien hoe verschillend ieders perspectief is en dat iedereen zijn of haar eigen kijk heeft op bepaalde dingen (in dit geval: hoe ziet een eendje eruit). Een creatieve oefening had zo een waardevolle boodschap!

We vroegen de deelnemers ook wat zij hopen te bereiken met het project. Een aantal deelnemers noemde mooie punten, zoals 'pleegzorg laagdrempeliger maken’ of ‘ervoor zorgen dat kinderen en jongeren écht gehoord en gezien worden’.

De volgende stap in Het goede gesprek is om via online vragenlijsten te onderzoeken wat de ervaringen zijn met pleegzorg in de gemeenten in Zuid-Limburg. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek gaan we in oktober en november verder met elkaar in gesprek. Dan bepalen de deelnemers met welke onderwerpen ze aan de slag gaan en maken ze een actieplan om dit aan te pakken. 


Foto 1

Doe met jouw gemeente of regio mee aan een dialoogtafel!

Binnen het project Het goede gesprek is het mogelijk om eenmalig een dialoogtafel te organiseren. Daarbij wisselen deelnemers uit wat goed gaat en wat beter kan met betrekking tot pleegzorg in de regio en wat concrete ideeën zijn om voor verbetering te zorgen. Na de dialoogtafel is er nog geen volledig actieplan, maar het gesprek kan wel bijdragen aan begrip voor elkaars perspectief en meer samenwerking in de regio.

Bekijk in deze video hieronder hoe Het goede gesprek werkt. Meer informatie over het project vind je hier. Heb je interesse om met jouw regio of gemeente mee te doen aan Het goede gesprek of in het organiseren van een dialoogtafel? Neem contact op met Judith Hooydonk via jhooydonk@denvp.nl

 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten