Nieuw suïcidepreventieproject krijgt een subsidie van 900.000 euro

Nieuw suïcidepreventieproject krijgt een subsidie van 900.000 euro

15 oktober 2024 om 14:15 door Michelle Snoeks 0 reacties

De NVP is partner van Consortium 'Suïcidepreventie', waaraan een subsidie van 900.000 is toegekend door ZonMW. Het project heeft een bijzondere focus op onder andere sociaal kwetsbare jongeren, waaronder pleegkinderen, omdat dat een groep is die verhoogd risico loopt.

Het aantal zelfdodingen en de gedachten aan zelfdoding onder Nederlandse jongeren (10-30 jaar) nam in de afgelopen jaren toe. Diana van Bergen namens de samenwerkende partijen: “We weten ook dat niet alle jongeren even kwetsbaar zijn. Daarom richten we ons op vier groepen jongeren die samen een belangrijk deel van de Nederlandse samenleving vormen en die een verhoogd risico op suïcide lopen, waaronder jongeren in de pleegzorg. Jongeren in deze kwetsbare groep hebben ongeveer twee tot vijfmaal zoveel risico op gedachten aan, en pogingen tot zelfdoding.”

Vanaf 2025 zal het recent opgerichte Consortium ‘Suïcidepreventie’ van start gaan (geleid door de Rijksuniversiteit Groningen). De NVP is Consortiumpartner. ZonMW heeft het Consortium een subsidie van 900.000 euro toegekend. Het project heeft een bijzondere focus op onder andere sociaal kwetsbare jongeren, waaronder pleegkinderen, omdat dat een groep is die verhoogd risico loopt. Voor deze groep zal het Consortium onderzoeken wat mogelijke beschermende factoren kunnen zijn, zoals steun van vrienden, partner, familie en de gemeenschap waartoe ze behoren.

Eén van de deelprojecten binnen dit Consortium ‘Suïcidepreventie’ is het verder implementeren van een unieke suïcidepreventie training voor pleegouders en gezinshuisouders. In deze training leren gezinshuisouders en pleegouders hoe zij de suïcidale gedachten van hun pleegkind/gezinshuiskind beter met hen bespreekbaar kunnen maken, hoe zij zelfverzekerd en consistent kunnen handelen, en hoe zij hun pleegkind/gezinshuiskind kunnen helpen om meer weerstand tegen deze gedachten te bieden. Deze training is uniek: nog niet eerder is er in Nederland een uitgebreide suïcidepreventie training gemaakt gericht op gezinshuisouders en pleegouders. De training bestaat uit vier dagdelen, vindt online plaats en is geheel kosteloos te volgen. De eerste trainingsgroepen zijn inmiddels gevormd. Pleegouders en gezinshuisouders hebben de mogelijkheid om zich tot en met begin december 2024 aan te melden voor een trainingsgroep.

De NVP onderstreept het belang van dit onderzoek. Remco Oosterhoff, directeur van de NVP: “Zelfdoding en gedachten daaraan is een serieus probleem onder jongeren. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor preventie en voorlichting. En het is goed dat daarbij ook expliciet gekeken wordt naar kwetsbare jongeren, zoals jongeren in de pleegzorg. We vinden het als NVP heel belangrijk om hieraan bij te dragen.”

Gezinshuisouders of pleegouders die momenteel te maken hebben met een pleegkind met suïcidale gedachten, komen in aanmerking voor deze training. Aanmelden kan via: https://www.rug.nl/gmw/research/pedagogical-and-educational-sciences/onderzoek-suicidepreventie-training/aanmelden-onderzoek/

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten