De NVP helpt... oma Loes
27 november 2024 om 15:00 0 reacties
Vragen over pleegzorg, uitleg over rechten en plichten van pleegouders of meer informatie over de actualiteiten? Onze helpdesk helpt dagelijks op vele gebieden. Ingrid, Thirza en Sita bieden een luisterend oor en denken mee. In deze rubriek delen we een vraag of casus waar zij mee bezig zijn geweest de afgelopen weken. Zo ook oma Loes*, die vragen heeft over de begeleiding bij pleegoudervoogdij.
Loes zorgt al vele jaren voor haar kleinzoon Sam. Sam is inmiddels 9 jaar en sinds twee jaar is Loes ook zijn pleegoudervoogd. Dit betekent dat Loes de wettelijk vertegenwoordiger is van Sam en alle belangrijke beslissingen over hem mag nemen. Loes krijgt ondersteuning van een pleegzorgorganisatie.
Ze had altijd goed contact met haar pleegzorgbegeleider. Sinds een aantal maanden is er helaas discussie ontstaan over de begeleiding vanuit de pleegzorgorganisatie. De pleegzorgbegeleider vindt het belangrijk om iedere maand langs te komen, om Sam af en toe te zien. Daarnaast kan Loes tijdens haar bezoeken dan gemakkelijk aangeven of ze nog ergens hulp bij nodig heeft. Loes vindt dit niet nodig. Het gaat goed met Sam op school en hij heeft veel vrienden. Ook met de ouders van Sam is regelmatig goed contact. Hoe kan ze dit aan haar pleegzorgbegeleider laten weten? De pleegzorgbegeleider had haar al gewaarschuwd dat ze wel hulpvragen moest hebben, anders bestond de kans dat pleegzorg zou stoppen. Hier was Loes erg van geschrokken en ze besloot contact op te nemen met de helpdesk van de NVP.
De helpdesk legt uit dat in de wet is beschreven dat de begeleiding bij pleegoudervoogdij bestaat uit één gesprek per jaar, tenzij de pleegoudervoogd vraagt om meer begeleiding. Dit gesprek is ook bedoeld om vast te stellen dat het kind in het pleeggezin woont en om een veiligheidscheck te doen. Pleegzorg is hulp voor het pleegkind. De hulpvraag van het kind is duidelijk, namelijk: “Ik kan niet thuis wonen”. Het is niet noodzakelijk dat de pleegouder hulpvragen heeft. Als Loes in de toekomst behoefte heeft aan meer ondersteuning, dan kan zij hierover contact opnemen met de pleegzorgbegeleider. Maar als zij dat niet wil, dan is zij er zeker niet toe verplicht. Ze kan dit verzoek van de pleegzorgbegeleider dus weigeren als ze dat wil, zonder dat dat gevolgen zal hebben.
Heb je ook een vraag? Neem contact met ons op. Ben je al lid van de NVP? Zo kan je ons ondersteunen in ons werk, waaronder de helpdesk. Klik hier.
*Namen zijn gefingeerd en bekend bij de redactie.