Pleegzorg na 18 jaar: nog altijd niet vanzelfsprekend (en dat is onterecht)

Pleegzorg na 18 jaar: nog altijd niet vanzelfsprekend (en dat is onterecht)

7 januari 2025 om 12:26 door Michelle Snoeks 0 reacties

tweede kamer header (1200 × 480 px).png

Pleegzorg loopt standaard door tot 21 jaar. Hierdoor krijgen pleegjongeren de tijd en ruimte om in een veilige en bekende omgeving de stap naar volwassenheid te maken. Dit is zo besloten in de bestuurlijke afspraak tussen het ministerie van VWS, gemeenten en jeugdhulpaanbieders in 2018. Deze afspraak is sinds 1 januari 2023 ook vastgelegd in de Jeugdwet. Toch is dit nog zeker niet altijd en overal een vanzelfsprekendheid, wat zorgt voor spanning en onzekerheid bij pleegouders en pleegjongeren. Betere informatievoorziening en een meer uniforme aanpak zijn nodig. 

Veel onduidelijkheid 

In mei 2024 verscheen het rapport Evaluatie bestuurlijke akkoorden pleegzorg en gezinshuiszorg’. In dit rapport werd geconcludeerd dat in sommige gemeenten het voortzetten van de pleegzorg na 18 jaar nog geen vanzelfsprekendheid is. Ook zijn er grote verschillen tussen gemeenten als het gaat om het regelen van de pleegzorg na 18 jaar. Zo vragen sommige gemeenten om een nieuwe hulpvraag, of wordt pleegzorg slechts voor een beperkte periode toegekend. Ook de mate waarin een aanvraag onderbouwd moet worden verschilt per gemeente. De NVP (inclusief jongerentak JongWijs) herkent het beeld dat geschetst wordt in het rapport. Bij onze Helpdesk melden zich regelmatig pleegouders en pleegjongeren met vragen over het voortzetten van pleegzorg na 18 jaar. Dit laat zien dat er, ondanks wettelijke verankering, toch onduidelijkheid blijft.

Hulpvraag 

Zo horen we regelmatig van situaties waarbij eerst een hulpvraag moet worden geformuleerd en waar de noodzakelijkheid van pleegzorg moet worden aangetoond. Dit strookt niet met hoe het in de Jeugdwet en de toelichting daarop staat beschreven. De bedoeling van de wetgever was juist om de pleegjongere zelf te laten beslissen of die pleegzorg wil blijven ontvangen. Het was uitdrukkelijk niet de bedoeling dat gemeenten of pleegzorgaanbieders een noodzakelijkheidstoets zouden uitvoeren. Het pleegcontract hoort standaard door te lopen tot 21 jaar. Een nieuwe aanvraag of aanvullende hulpvragen zijn dus niet nodig.  

Gianny moest zich bij de gemeente verantwoorden dat ze na haar 18e bij haar pleeggezin wilde blijven: “Ik moest een brief schrijven. Het voelde alsof ik toestemming moest vragen om de zorg te krijgen die ik hard nodig had. Ik had ook geen andere opties, had nergens anders heen gekund.” 

Pleegzorg na 21 jaar 

Pleegzorg na 21 jaar noemen we ‘verlengde pleegzorg’. Dit kan doorlopen tot de jongere 23 jaar is. Verlengde pleegzorg wordt niet standaard geboden, maar is mogelijk voor pleegjongeren die dat nodig hebben. Het is de gemeente die toetst of pleegzorg in die gevallen noodzakelijk is. De jongere kan hier zelf een aanvraag voor indienen bij de gemeente en kan zich daarbij laten ondersteunen door de pleegouder(s) en de pleegzorgbegeleider.  

Wat kan jij doen? 

Heb je vragen over pleegzorg na 18 jaar of over verlengde pleegzorg? Of loop je tegen problemen aan bij het regelen van pleegzorg na de 18e verjaardag? Vraag dan om hulp bij je pleegzorgbegeleider. Je kan verwijzen naar deze tekst, of het uitgeprint meenemen. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met onze helpdesk. We denken graag met je mee! 

Meer informatie: 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten