Project Veiligheid in Pleeggezinnen van start

Project Veiligheid in Pleeggezinnen van start

27 maart 2025 om 14:09 door Michelle Snoeks 0 reacties

header veciligheid project NVP.png

In 2025 en 2026 nodigt de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen pleegouders, (pleeg)kinderen en pleegzorgorganisaties uit om in gesprek te gaan over het onderwerp veiligheid in pleeggezinnen. Doel van het project is om praten over spanningen en veiligheid in pleeggezinnen uit de taboesfeer te halen en samen toe te werken naar meer bewustwording en verbinding.

Ook praten we over wat er nodig is om een veilige relatie op te bouwen binnen een pleeggezin en met een pleegzorgbegeleider. Dit is essentieel om open en eerlijk te durven en kunnen praten over hoe het in een pleeggezin gaat. We hebben in het project aandacht voor de ingewikkelde gezinsdynamiek, waarbij pleegkinderen maar ook pleegouders en andere kinderen in een pleeggezin te maken kunnen krijgen met (ervaren) onveiligheid.

Er zijn weinig exacte cijfers over hoe vaak spanningen, escalaties of geweld in pleeggezinnen voorkomen, maar dát het voorkomt, weten we wel (zie bijvoorbeeld het onderzoek van Commissie De Winter). Vaak spelen er al langer spanningen in een gezin voordat het leidt tot een escalatie. Pleegouders en kinderen kunnen in de hitte van de strijd over grenzen heengaan, waar zij eigenlijk niet achter staan. Aanwezige trauma’s bij kinderen kunnen hierbij meespelen. Ook bij pleegouders kunnen er bepaalde ‘triggers’ zijn. Wederzijds kan een situatie zo onder spanning komen te staan. Het is belangrijk dat we dit erkennen, zodat we vroegtijdig spanningen en mogelijke signalen van onveiligheid kunnen bespreken.

In gesprek en praktische tools

Binnen het project gaan daarom pleegjongeren, eigen kinderen van pleegouders, pleegouders, ouders en professionals met elkaar in gesprek over wat veiligheid is en wat je van elkaar mag verwachten. Het doel is dat inzichten hierover sterker wordt meegenomen in de voorbereiding en begeleiding van pleeggezinnen. En dat het gesprek over (breed ervaren) stress, spanningen, bepaalde reacties, onderlinge relaties, overbelasting en escalaties meer gevoerd wordt tussen pleegzorgbegeleiders, pleegouders en (pleeg)kinderen. Hierbij zetten we ook in op het creëren van een omgeving van steun om er samen als gezin uit te komen. Uit alle gesprekken halen we praktische handvatten voor het signaleren en bespreken van veiligheid in pleeggezinnen. Deze delen we breed met pleeggezinnen en pleegzorgorganisaties. Waar nodig ontwikkelen we in co-creatie ondersteunende tools.

flyer Veiligheid in Pleeggezinnen

Het project bestaat uit vier fases:

      1. Samen spiegelen

We gaan met pleeggezinnen en pleegzorgorganisaties in gesprek over ‘wat is veiligheid?’. In het voorjaar van 2025 organiseren we hiervoor dialoogsessies.

      2. Versterken relatie en veilig klimaat

In deze fase ligt de focus op de verbinding binnen een pleeggezin, met de pleegzorgbegeleider en met (andere) vertrouwenspersonen.

      3. Versterken toerusting pleeggezinnen

In deze fase onderzoeken we samen met pleeggezinnen en pleegzorgorganisaties waar mogelijkheden liggen om de toerusting van pleeggezinnen te versterken. Uitgangspunt ligt op trauma- en hechtingssensitief opvoeden.

      4. Valorisatie en borging

Alle fases leveren inzichten en praktische handvatten op. In deze laatste fase van het project zetten we er actief op in om deze breed te delen.

In de voorbereiding van dit project is gesproken met pleegkinderen, pleegouders en pleegzorgmedewerkers. Deze doelgroepen zijn ook onderdeel van de adviesgroep.

Meer informatie?

Meer weten of interesse om mee te doen? Stuur een bericht naar Linda via ldouma@denvp.nl.

Volg ons op de socials of via onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het project.

Lees meer over het onderwerp veiligheid in pleeggezinnen in de laatste BIJ ONS.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten