Klik hier voor de online versie
NVP logo

In de nieuwsbrief belangenbeharting en medezeggenschap praten we je bij over alles wat er speelt op het gebied van belangenbehartiging voor pleeggezinnen, zowel landelijk als lokaal.

Deze nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de NVP en LOPOR.

Twee leden voor de Raad van Toezicht van de NVP gezocht!

We zoeken twee leden voor de Raad van Toezicht van de NVP. Een HR / Organisatieontwikkelingsprofiel en een financieel profiel (tevens lid van de auditcommissie).

Voor jou als lezer van deze nieuwsbrief belangenbehartiging en medezeggenschap extra interessant! Wil je meer informatie of reageren? Dat kan hier.

nieuwsbrief 2 (1)

Aandacht voor pleegzorg nodig in overheidsbeleid

Een aantal weken geleden bracht het CBS cijfers naar buiten over jeugdhulp en jeugdbescherming in 2023. Onze conclusie: er is meer aandacht voor pleegzorg nodig in het overheidsbeleid.

  • Gezien het overheidsbeleid hadden wij verwacht dat het aandeel pleegzorg ten opzichte van andere vormen van jeugdhulp sterk(er) zou zijn gestegen. We zien hier een duidelijk gemis aan stevig overheidsbeleid.
  • De trend om voogdij steeds minder vaak over te dragen vanuit een gecertificeerde instelling naar de pleegouder zette zich ook in 2023 door. We vinden dit een zorgelijke ontwikkeling en zullen dit aankaarten in Den Haag.
  • De informele plaatsingen (meestal in het eigen netwerk van het kind) blijven buiten beeld in de cijfers. De NVP maakt zich grote zorgen over deze ‘vergeten kinderen’, die vanuit de gemeente en de jeugdbescherming meer aandacht moeten krijgen. Ook hier zetten we ons voor in.

➡️ lees verder

Reactie op hoofdlijnenakkoord

De NVP is blij dat de geplande extra bezuiniging van 500 miljoen euro op de jeugdzorg van tafel is met het nieuwe hoofdlijnenakkoord.

Helaas lijken de formerende partijen geen aandacht te hebben voor pleegzorg. Juist deze vorm van zorg is heel belangrijk in de huidige jeugdzorgcrisis én de plannen om door te gaan met de afbouw van gesloten plaatsingen en minder uithuisplaatsingen.

Het akkoord zoals het er nu ligt, biedt wat ons betreft dan ook nog te weinig visie op het oplossen van de problemen waar de pleegzorg mee te kampen heeft.

3

Abonneren

Is deze nieuwsbrief aan je doorgestuurd en wil je hem de volgende keer zelf ontvangen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief belangenbehartiging:

➡️ Abonneren nieuwsbrief

nvp lopor (1)

footer nieuwsbrief belangenbehartiging (1)

De NVP | Privacybeleid | Afmelden voor de nieuwsbrief