Klik hier voor de online versie
NVP logo

Remco Oosterhoff nieuwe directeur-bestuurder van de NVP

Per 1 juni start Remco Oosterhoff als de nieuwe directeur-bestuurder van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. Daarmee volgt hij Peter van der Loo op.

Lees verder

Remco (590 × 300 px)

InZoomen over rouw en verlies

In de volgende twee InZooms, die we samen met Pleegzorg.nl  organiseren, gaan we online in gesprek over rouw en verlies.

De eerste bijeenkomst op 18 juni (avond) gaat over rouw en verlies bij pleegkinderen over de uithuisplaatsing. We gaan het hebben over hoe je met kinderen kunt praten over verlies en rouw. En wat pleegouders en pleegkinderen kan helpen, zoals een schatkistje maken.

De tweede bijeenkomst op 25 juni (avond) gaat over rouw en verlies bij het beëindigen van een plaatsing. We gaan het hebben over wat je als pleegouders zelf nodig hebt om over verlies en rouw te praten.

Praat je mee? Meer informatie en aanmelden kan via Pleegzorg.nl

inzoomen banner bijeenkomst (1170 × 468 px) (590 x 250 px)

Ontwikkelingen in Den Haag

Een aantal weken geleden bracht het CBS cijfers naar buiten over jeugdhulp en jeugdbescherming in 2023. Onze conclusie: er is meer aandacht voor pleegzorg nodig in het overheidsbeleid. Ons vielen vooral drie punten op:

  • We hadden verwacht dat het aandeel pleegzorg ten opzichte van andere vormen van jeugdhulp sterk(er) zou zijn gestegen. 
  • De trend om voogdij steeds minder vaak over te dragen vanuit een gecertificeerde instelling naar de pleegouder zette zich ook in 2023 door. 
  • De informele plaatsingen (meestal in het eigen netwerk van het kind) blijven buiten beeld in de cijfers. 

➡️ lees verder

Daarnaast formuleerden we een reactie op het gepresenteerde hoofdlijnenakkoord: 

"De NVP is blij dat de geplande extra bezuiniging van 500 miljoen euro op de jeugdzorg van tafel is met het nieuwe hoofdlijnenakkoord. Helaas lijken de formerende partijen geen aandacht te hebben voor pleegzorg. Juist deze vorm van zorg is heel belangrijk in de huidige jeugdzorgcrisis én de plannen om door te gaan met de afbouw van gesloten plaatsingen en minder uithuisplaatsingen. Het akkoord zoals het er nu ligt, biedt wat ons betreft dan ook nog te weinig visie op het oplossen van de problemen waar de pleegzorg mee te kampen heeft."

3

De NVP helpt... Teun

Vragen over pleegzorg, uitleg over rechten en plichten van pleegouders of meer informatie over de actualiteiten? Onze helpdesk helpt dagelijks op vele gebieden. Ingrid en Thirza bieden een luisterend oor en denken mee. In deze rubriek delen we een vraag of casus waar zij mee bezig zijn geweest de afgelopen weken. Dit keer gaat het over Teun die aanspraak maakt op tegemoetkoming in de kosten voor taxivervoer naar zijn leer-werkplek. Zijn pleegmoeder nam contact met ons op.

➡️ lees verder

helpdesk banner (590 x 250 px)

Ben je lid? Kom naar de ALV!

Als lid van de NVP ben je van harte uitgenodigd bij de online algemene ledenvergadering op 10 juni om 20:00. Je kunt je tot donderdag nog aanmelden! 

We gaan onder andere graag in gesprek met jou over de de ’hete hangijzers’; zaken die vaak aan de orde komen bij onze helpdesk, thema’s waar pleegouders op vastlopen. Jouw stem is daarin heel belangrijk. 

Meld je aan!
Aanmelden kan door te mailen naar info@denvp.nl. Na je aanmelding ontvang je van ons alle praktische details.

Ben je nog geen lid? 
Dit is het moment om lid te worden en je stem te laten horen. We zullen zorgen dat we dit op tijd verwerken. Word nu lid

nieuwsbrief 2

JongWijs: event Open Up - kom je ook?

Voor alle jongeren in de pleegzorg: Zin in een potje 'Q-pong' spelen? Of ben je meer fan van 'Cards against Community'? Deze spellen en nog meer kun je op het Open Up Event zien én spelen! Speciaal gemaakt voor jongerennetwerken. 

  • Bij JongWijs in Utrecht
  • 31 mei, 17:00 tot 19:30 (inclusief eten en drinken)
  • Aanmelden via judith@jongwijs.org
  • Meer informatie over Open Up vind je hier.

7

Na een mooie start concreet aan de slag met 'het Goede Gesprek' in Zoetermeer en Rijswijk

Voor goede pleegzorg is een samenhangende visie op jeugdzorg nodig, waarin pleegzorg expliciet een plek heeft. Daarvoor is samenwerking en inbreng van alle partijen die bij pleegzorg betrokken zijn nodig: pleeggezinnen, ouders, hulpverleners, pleegzorgaanbieders en gemeenten. Wij stimuleren dit met ons project ‘het Goede Gesprek’.  

In de jeugdzorgregio Haaglanden zijn de gemeenten Zoetermeer en Rijswijk bezig met ‘het Goede Gesprek’. In drie bijeenkomsten bespreken de deelnemers wat goed gaat en wat er beter kan. Uiteindelijk stellen ze concrete verbeteracties op waar de gemeenten en pleegzorgaanbieders mee aan de slag kunnen. 

➡️ lees verder

goede gesprek (590 × 300 px)

Jaaroverzicht 2023

De meest gestelde vragen aan onze helpdesk, versterken van medezeggenschap, toffe activiteiten voor jongeren, gesprekken op gang brengen binnen gemeenten, leren en ontwikkelen in de pleegzorg mogelijk maken, belangenbehartiging over kinderopvangkosten en de hervormingsagenda met een gat erin... en nog veel meer! Wil je weten wat we in 2023 allemaal gedaan hebben? In het jaaroverzicht zetten we het voor je op een rij. 

➡️ bekijk hier het jaaroverzicht

jaaroverzicht nieuwsbrief

Agenda

Organiseer jij een bijeenkomst, thema-avond of andere activiteit voor pleegouders? Geef het door via pleegoudernetwerken@denvp.nl, dan vermelden we ook jouw bijeenkomst in het overzicht.

Wat vond je van deze nieuwsbrief (2).png

footer nieuwsbrief (1)

De NVP | Privacybeleid | Afmelden voor de nieuwsbrief