Nieuws
Recordaantal helpdeskvragen in 2022
Nog nooit kreeg onze helpdesk zoveel vragen in 2022: Ingrid en Thirza beantwoordden in totaal 1164 vragen. De meeste vragen werden gesteld door pleegouders, maar ook ouders, pleegkinderen en professionals namen contact op. Over vergoedingen en over samenwerken kregen we vorig jaar de meeste vragen.
Vijf ideeën voor een bijeenkomst met pleegouders
In het nieuwe jaar staan op veel plaatsen weer bijeenkomsten en activiteiten voor pleegouders op de planning! Ontmoet jij binnenkort andere pleegouders op een koffieochtend, thema-avond, pleegoudercafé of andere bijeenkomst en zoek je nog wat inspiratie om met elkaar te gaan doen? Of wil je zelf een bijeenkomst gaan organiseren? We delen vijf tips uit ons Ideeënboek voor pleegoudernetwerken waar jullie samen mee aan de slag kunnen!
Q&A over methodiek Pleegmaatjes
Samen met pleegzorgorganisatie Triade Vitree en Humanitas Almere hebben we een methodiek ontwikkeld om een Pleegmaatje aan een pleegkind te koppelen. Een Pleegmaatje is een vrijwilliger die meeleeft, meedenkt en meehelpt, speciaal voor een pleegkind dat daar behoefte aan heeft. Wil je meer weten over de methodiek? Kom dan naar de online Q&A op 16 januari.
Onderzoek: hoe denk jij over gedeeld opvoederschap?
Het gaat in de pleegzorg steeds vaker over gedeeld opvoederschap. Dit houdt in dat ouders en pleegouders samenwerken in de opvoeding van een pleegkind. Hoe denk jij hierover en hoe werkt gedeeld opvoederschap in de praktijk? Doe mee aan het onderzoek door een aantal korte vragen te beantwoorden!
Betere samenwerking tussen ouders en opvoeders door ‘relationele route’
Een goede relatie en goede samenwerking tussen ouders en pleeg- en gezinshuisouders is goed voor de ontwikkeling van een pleegkind. Want ook na een uithuisplaatsing spelen ouders een onmisbare rol in het leven van hun kind. Maar samenwerken is soms ingewikkeld en de rol die ouders hebben in het leven van hun kind wordt vaak niet erkend. Sinds 2014 doet het lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede onderzoek naar samenwerkingsrelaties tussen opvoeders en ouders. Ze ontwikkelden de methodiek ‘de relationele route tot gedeeld opvoederschap’. Daarmee wordt actief gewerkt aan het behouden van de plek van ouders in het leven en de opvoeding van een kind en aan de samenwerking tussen ouders en opvoeders.
Terugkijken: webinar NJi over gedeeld opvoederschap
Een goede samenwerking tussen ouders en pleegouders is belangrijk. Dit helpt om een kind zo prettig en stabiel mogelijk te laten opgroeien. In een webinar van het Nederlands Jeugdinstituut gaat Ellen Schep, docent en onderzoeker aan de Christelijke Hogeschool Ede en gedragswetenschapper bij het Leger des Heils, in op het onderwerp gedeeld opvoederschap. In het webinar komen ook ervaringsverhalen aan bod, wordt de 'relationele route tot gedeeld opvoederschap' besproken en vertelt Yamuna Ditters over de aanpassing van de richtlijn pleegzorg, waar gedeeld opvoederschap ook een plek in krijgt.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 27
- 28
- 29
- ...
- 47
- Volgende pagina