Nieuws
Lees meer over gedeeld opvoederschap op pleegzorg.nl
Goed samenwerken met de ouders is belangrijk voor de ontwikkeling van een pleegkind. Dit heet ook wel gedeeld opvoederschap. Op pleegzorg.nl lees je meer over dit onderwerp.
Pleegkinderen en etnische identiteit
Clementine Degener (41 jaar) is hoofddocent Social Work aan de Hogeschool Rotterdam. Eind 2021 promoveerde zij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de etnische identiteit van pleegkinderen. BIJ ONS ging met Clementine Degener in gesprek over de verhalen die zij van pleegkinderen hoorde.
Waarom stoppen pleegouders? Brief aan staatssecretaris met uitleg en toelichting
In een Kamerdebat op 21 november gaf staatssecretaris Maarten van Ooijen aan dat hij benieuwd was naar de redenen waarom pleeggezinnen stoppen met pleegzorg. Dat heeft de NVP samen met het Nederlands Jeugdinstituut en Jeugdzorg Nederland onderzocht en hierover publiceerden we in 2020 het rapport 'Waarom stoppen pleegouders?' In een brief aan de staatssecretaris lichten we de belangrijkste uitkomsten en aanbevelingen van het onderzoek toe. Drie jaar na dato zijn die nog onverminderd relevant en blijft aandacht voor het behouden van pleeggezinnen nodig – zeker omdat dit door de problemen in de jeugdzorg alleen maar ingewikkelder is geworden.
Pleegouder op afstand
Kees kwam vanuit een crisispleeggezin bij ons. Hij was drie jaar en vier maanden oud en had al een heel leven achter de rug, getekend door seksueel misbruik, pedagogische en affectieve verwaarlozing en mishandeling. In het rapport van de Raad voor de Kinderbescherming schreef de rapporteur: 'Zelden tot nooit een dermate verwaarloosd en getraumatiseerd kind gezien.’ Het crisispleeggezin waar hij verbleef had de handdoek in de ring gegooid. Kees was niet meer te sturen. Hij was de hele dag actief, luisterde niet en deed zijn eigen zin. Hoe spijtig ook, pleegouders kozen voor zichzelf en terecht. Of wij het zagen zitten? Anders zou hij naar een 24-uurs instelling moeten.
Methodiek maakt landelijke inzet Pleegmaatjes mogelijk
De NVP heeft samen met pleegzorgorganisatie Triade Vitree en Humanitas Almere een methodiek ontwikkeld om een Pleegmaatje aan een pleegkind te koppelen. Een Pleegmaatje is een vrijwilliger die meeleeft, meedenkt en meehelpt, speciaal voor een pleegkind dat daar behoefte aan heeft. De methodiek kan door pleegzorg- en vrijwilligersorganisaties ingezet worden. Het doel van Pleegmaatjes is om pleegkinderen leuke dingen te laten ondernemen, het sociale netwerk van pleegkinderen te vergroten en om de druk voor pleegouders te verlichten.
Netwerk
Bij het woord netwerk moet ik altijd aan de wifi-verbinding in ons huis denken. En eigenlijk is dat wel een mooie vergelijking. Want hoe belangrijk het wifi-netwerk is voor sommigen bij ons thuis, nog belangrijker is een netwerk voor een pleegkind.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 28
- 29
- 30
- ...
- 47
- Volgende pagina