Belangenbehartiging
Het systeem van jeugdhulp en pleegzorg is ingewikkeld. Pleeggezinnen lopen daarin regelmatig vast. Wij vinden het belangrijk dat pleeggezinnen de juiste ondersteuning krijgen, zodat zij niet overbelast raken en zich kunnen focussen op de zorg voor een pleegkind.
Daarom pleiten wij voor de juiste ondersteuning, goede toerusting en snel toegankelijke aanvullende hulp.
Goede ondersteuning voor het pleeggezin
Pleegouders nemen vrijwillig de taak op zich om te zorgen voor een pleegkind, met alles wat daarbij komt kijken. En dat is veel. Ze krijgen te maken met gedragsproblematiek, werken samen met tal van hulpverleners en instanties en zijn niet zelden ook nog vertrouwenspersoon, jurist, maatje, psycholoog, bemiddelaar en belangenbehartiger van hun pleegkind. Daarbij is ondersteuning van professionals die pleegouders serieus nemen als partner in de zorg voor een pleegkind onmisbaar, net als de steun van het eigen netwerk van een pleeggezin.
Toerusting van pleegouders
Bijna de helft van de pleegouders (45%) zegt onvoldoende voorbereid te zijn om de juiste hulp te bieden aan een pleegkind. Bied de juiste scholing, cursussen, informatie en hulp die pleegouders helpt om voldoende toegerust de zorg voor een pleegkind te dragen.
Goed georganiseerde aanvullende hulp
Niet zelden blijkt het organiseren van de juiste aanvullende hulp een grote, zo niet onmogelijke opgave. Pleeggezinnen staan soms maanden op een wachtlijst voor speltherapie voor hun pleegkind omdat er een al maar groeiende wachtlijst is. Of een pleegkind kan niet een dagdeel in de week naar een kinderopvang om zo de pleegouders te ontlasten omdat er geen vergoeding mogelijk is. Dit soort zaken zijn eerder regel dan uitzondering. Ondertussen bestaat de kans dat in de tussentijd de zorg voor een pleegkind de pleegouders te veel wordt of dat het eigen gezin eronder lijdt. Een breakdown en overplaatsing is dan een zeer onwenselijk, maar niet meer te voorkomen gevolg. En dat gemeenten soms aangeven dat het ‘stapelen’ van hulp - naast pleegzorg andere hulpvormen - niet mogelijk is, werkt averechts en getuigt van een gebrek aan visie op goede jeugdhulp.
Nieuws over belangenbehartiging
Tweede Kamer debatteert over gesloten jeugdzorg, versterking pleegzorg en gezinsgerichte alternatieven dringend nodig
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over gesloten jeugdzorg. Deze vorm van jeugdhulp is schadelijk voor kinderen en wordt daarom afgebouwd, net als andere vormen van residentiële hulp. Het doel is om kinderen ‘zo thuis mogelijk' op te vangen, maar er zijn niet genoeg passende alternatieven voor deze hulp zoals pleegzorg en andere gezinsgerichte hulp. Gezien de urgentie van het probleem vroegen we Kamerleden deze week nogmaals om de noodzaak om alternatieven te versterken in het debat onder de aandacht te brengen.
Workshop over pleegzorg voor vertrouwenspersonen Jeugdstem
Op 1 februari gaven Thirza en Ingrid van onze helpdesk een workshop aan vertrouwenspersonen van Jeugdstem. In de workshop leerden de vertrouwenspersonen meer over pleegzorg en over juridische aspecten waar je als pleegouder mee te maken krijgt. Dat zorgde voor een leerzame uitwisseling. Daarnaast helpt de workshop de vertrouwenspersonen om pleeggezinnen nog beter te ondersteunen.
Het goede gesprek over pleegzorg: kijk hoe je mee kunt doen in jouw regio!
In het project ‘het goede gesprek’ stimuleren en faciliteren we regionaal een goed gesprek over pleegzorg. Pleeggezinnen, ouders, professionals en beleidsmakers gaan met elkaar in gesprek over hoe pleegzorg georganiseerd is, wat daarbij goed gaat en wat beter kan. Er zijn verschillende manieren om mee te doen aan het goede gesprek: je kunt eenmalig een dialoogtafel organiseren of een langer traject volgen. Door het goede gesprek te voeren, kom je samen tot concrete acties om de pleegzorg te verbeteren. Doe ook mee!
Pleegzorgkalender voor Kamerleden: pleegzorg door het jaar heen
Hoe is het om pleeggezin te zijn? En waar krijg je mee te maken als pleegouder? Wat maakt pleegzorg mooi, maar soms ook ingewikkeld? Dat leggen we uit in de pleegzorgkalender. Die stuurden we vorige maand naar de nieuwe Tweede Kamerleden en naar andere mensen die geen pleegouder zijn, maar wel met pleegzorg te maken hebben. In de kalender nemen we hen mee in het jaar van een pleeggezin.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 15
- Volgende pagina